Ajánlatkérés
Foglalás
Nyitva egész évben
+36 36 564 044

Szilvásváradi látnivalók

Szilvásvárad a Bükk h egység nyugati oldalán a tengerszint felett 345 méterre terül el. Egertől 30 km, távolságra. Autóúton Ózd, Kazincbarcika és Eger felől, vasúton Eger felől közelíthető meg. A két vasúti megállótól kb. 15 perces sétával érhetünk a falu központjába, vagy a Szalajka-völgy bejáratához. A busszal érkezőknek a Szalajka-völgyi, azaz Eger felől a második, Ózd és Kazincbarcika felől a harmadik buszmegállóban érdemes leszállniuk, ha a völgybejárathoz szeretnének jutni. A falun belüli közlekedés a kis távolságok miatt gyalogosan sem nehézkes, de lehetőség nyílik kerékpárkölcsönzésre és lovaskocsizásra is. A Szalajka-völgybe kirándulóknak az előbbieken kívül érdemes az erdei vasút csodálatos útját is kipróbálni.

Lipicai ménesLipicai ménes

A lipicai ménes története a XVI. századig nyúlik vissza, mikor a Habsburg uralkodóház számára az elsőt Lipizzán megalapították.

Magyarországon 1952 óta Szilvásváradon és Csipkéskúton tenyésztik ezt a lófajtát. A fajta fejlődéséhez nagyban hozzájárult, a Bükk-fennsík hegyvidéki, köves talaja. A jelenlegi állomány 250 körül alakul, melyből Szilvásváradon 80 anyakanca és fedezőmén biztosítja a fajta továbbfejlődését. A Bükk-fennsík kiemelten védett helye biztosít lehetőséget a csikóknak, hogy jó tűrőképességűvé és erős lovakká váljanak. Az itt tenyésztett lovak elsősorban fogatos használatra alkalmasak, melyet a fogatsportban elért sikerek is bizonyítanak.

A legszebb állatok Palavichini őrgróf istállójában megtekinthetők.

Fátyol vízesés - sziklaforrás - pisztrángos tavakFátyol vízesés

A szilvásváradi Szalajka-völgyben található Fátyol-vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb szépségű természeti ajándéka. A lépcsőszerű képződmény, melyet a karsztforrásból eredő patakok vizében megtalálható mésztufa hozott létre csodálatos látványt nyújt az odalátogatóknak. A szabályos forrásmészkő gátak kialakulása egy igen hosszú, máig is tartó folyamat.

A Sziklaforrás tiszta vize jó szomjoltója a kirándulóknak, valamint a hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása.

A Pisztrángos-tavak és pisztrángtelepek szinte végigkísérik a gyalogtúrák útvonalait. Ezekben a tavakban tenyésztik a szivárványos és sebes pisztrángokat.

Szilvásváradi erdei vasútSzilvásvárad erdei kisvasút

A vasút 1908-ban kezdte meg működését, mint keskeny nyomtávú gőzüzemű erdei vasút. 1910-ben lovag Wessely Károly őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak adta, aki a II. világháborúig üzemeltette. A 30-as években főleg faanyag szállítására használták. Az államosítás óta a vasutat az erdőgazdaság üzemelteti, a gőzmozdonyok helyét átvették a dízel mozdonyok. A turizmus fellendülésével az árufuvarozás háttérbe szorult, a majdnem 30 km hosszú pálya közel 5 km-esre rövidült. A szerelvények évente közel 200 ezer turistát szállítanak, hisz a vonat megállóitól könnyen elérhető a Fályol-vízesés, az Erdészeti Múzeum, valamint a Lipicai Ménes. A régmúltat idézve 1999-ben került újra forgalomba a Szilvi nevű gőzmozdony, melyhez korabeli vasúti szalonkocsi is társul.

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-Fatelep

Tel: +36-36-355-197

Villa Park Panzió*** Szilvásvárad


H - 3348 Szilvásvárad, Park utca 11/B
Tel: +36 36 564 044
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Web: www.villaparkpanzio.hu